Parasieten

Mijten

De mijten die het meest voorkomen bij vogels zijn de Rode Bloedmijt (Dermanyssus) en de Noorse Vogelmijt (Ornithonyssus). De mijten komen voor bij allerlei vogels. De infectie wordt vaak verspreid door wilde vogels. De Rode Bloedmijt is vooral actief in de zomer en nazomer (bij hoge buitentemperatuur). De Noorse Vogelmijt kan het hele jaar problemen geven.

Problemen die veroorzaakt worden door mijten bestaan vaak uit onrust in de kooi. De vogels zitten vaak te krabben, schuren en pikken in hun verenkleed, wat daardoor rommelig eruit gaat zien. De mijten zitten graag in het nestmateriaal. Daardoor worden de vogels, steeds als zij op het nest komen aangevallen door de mijten. Dit resulteert in slechte broedzorg en slechte kweek.

De diagnose kan gesteld worden door microscopisch onderzoek van stof uit spleten, kieren, naden, onderkant van zitstokken en nestmateriaal. Overdag is de mijt niet aanwezig op de vogel. Het heeft dus geen zin om met het dier naar de dierenarts te gaan.

Mijten kunnen bestreden worden met bestrijdingsmiddelen. De middelen die behoren tot de groep Pyrethroïden zijn veilig en worden snel afgebroken in het milieu. Pulvex is een van deze middelen. Het is een poeder dat met behulp van een zoutvaatje gestrooid kan worden in kieren, naden en spleten. Ook de vogels zelf kan licht bepoederd worden. Deze behandeling moet herhaald worden

(na 5 dagen bij een buitentemperatuur van boven de 20 graden C., na 7 dagen bij een temperatuur tussen 12 en 20 graden en na 14 dagen bij een temperatuur beneden de 12 graden C.) Het is verstandig om voor de behandeling al het nestmateriaal te verwijderen en de zitstokken te desinfecteren.  

 

Protozen

Protozoen zijn een primitief soort parasieten die onder andere voorkomen in de darm (coccidiën) en in het bloed (malaria en Hemoproteus).

 

Coccidien

Coccidiose kan een probleem zijn bij beo's, toekans en kleinere vogels. Alleen bij zeer heftige infecties zijn de dieren algemeen ziek en hebben diaree, die soms met bloed vermengd is. Vogels kunnen elkaar rechtstreeks besmetten als een vogel voedsel of water drinkt dat vervuild is met besmette ontlasting.

De infectie kan aangetoond worden middels microscopisch onderzoek van de ontlasting.

De behandeling van coccidiose bestaat uit Flagyl ( bevat: metronidazol ) 10-30 mg/kg lichaamsgewicht via de bek, 2 maal daags gedurende 10 dagen of 2 injecties.

 

Malaria en Hemoproteus

Vogelmalaria wordt veroorzaakt door Plasmodium.

Malaria en Hemoproteus komen voor bij toekans, spreeuwen, lijsters, vliegenvangers en andere vogels. De infecties worden verspreid door stekende insecten. Er zijn ver­schillende soorten malaria, waarvan 1 dodelijk is. De andere soorten geven milde infecties.

Hemoproteus veroorzaakt in het algemeen milde infecties. De twee ziekten komen vooral voor bij importvogels, maar kunnen ook voorkomen bij in Nederland gekweekte vogels.

Het meest opvallende symptoom van malaria en een hemoproteus infectie is een ernstige bloedarmoede en benauwdheid. Beide infecties zijn aan te tonen door middel van bloedonderzoek. De dieren kunnen behandeld worden met middelen die chloroquine ( 250 mg/120 ml drinkwater gedurende 1-2 weken) bevatten. Als dit niet effectief is kan primaquine worden toegevoegd.

VOLG ONS
Op social media
@2020 SCIVV