Acridotheres tristis - Herdermania

Acridotheres ginginianus - Oevermaina

Acridotheres melanopterus - Zwartvleugelmaina

Acridotheres albocinctus - Witkraagmaina

Acridotheres burmannicus - Jerdon maina

Acridotheres cinereus - Bleekbuikmaina

Acridotheres fuscus - Junglemaina

Acridotheres cristatellus - Kuifmaina

Acridotheres grandis - Grote maina

Acridotheres javanicus - Javaanse maina

Over de maina's in het algemeen.

Deze website gaat over de echte maina's en betreft de vogels van het geslacht Acridotheres. Deze vogels vallen onder de Sturnusgroep, dus ook de maina's zijn spreeuwen.
De maina's behoren tot de buffelpikkers en zijn te herkennen aan een gedrongen, forse bouw, een afgeronde staart en meestal rechtopstaande korte of langere kuif. Alle maina's komen van oorsprong voor in Zuid-Azië. De echte maina's worden vaak verward met de beo's die in de Engelssprekende landen eveneens maina (myna of mynah) worden genoemd.

Net als andere spreeuwen hebben Maina's een afwisselend menu dat bestaat uit vruchten en insecten. Tijdens de broedtijd en bij het grootbrengen van de jongen worden grote hoeveelheden insecten gevangen en het zijn dan ook bijzonder nuttige vogels.
In de nazomer- en herfstperiode schakelen de vogels meer over op een vegetarisch dieet. Het voedsel dat aan deze vogels kan worden verschaft dient dan ook zeer afwisselend te zijn. Dagelijks verse vruchten en fruit, stukjes appel, kersen, banaan, druiven, bessen van vlierbes, lijsterbes en meidoorn. Vermeng met vers groenvoer, vogelmuur, stukjes sla en een dagelijkse hoeveelheid fijn gehakte goed gekookte eieren en een deel levend voer zoals meelwormen, wormen, mierpoppen en eieren, kleine larven en fruitvliegjes, wasmotlarven, bladluizen en andere insecten.

Zowel de dagelijkse portie vers fruit, vers levend voer, als groenvoer dienen goed door elkaar gemengd te zijn of kan in aparte schaaltjes aangeboden worden. Toch lijkt het het beste de dagelijkse porties goed door elkaar te mengen om zeker te zijn dat de vogels niets te kort komen aan voedingswaarde. Ook worden kleine zaden als gierst, hennep en witzaad eventueel aangevuld met Beokorrels en wat kuikenmeel graag genomen.

We willen er wel de aandacht op vestigen dat men voorzichtig moet zijn met het toedienen van fruit en bessen, deze mogen niet te overmatig worden gegeven, doordat men anders een te dunne ontlasting gaat verkrijgen.

Daar Maina's levendige en beweeglijke vogels zijn, dienen we ze ruim te huisvesten en niet zomaar in een traliekooitje zonder meer op te sluiten.

De vogels houden van afwisselend open en beboste landschappen dus mag de volière deels beplant worden met lage bomen en struiken, wat liguster of buxus of coniferen bijvoorbeeld. De volière bodem bestaat uit een dikke strooisellaag of een goede tuinaarde die rijk is aan wormen en ongewervelde dieren.

Net als spreeuwen foerageren Maina's graag op de grond. Zolang het niet te koud is mogen Maina's buiten in de tuinvoliere doch opletten voor koude tocht en vorst. Een goed gesloten eventueel licht verwarmd nachthok is aanbevolen. Omwille van hun agressie houden we Maina's liefst niet bij te kleine vogels.

Als u mij wilt helpen met extra informatie en fokverslagen over deze vogels, dan kunt u dit mailen naar: René