ORDE PASSERIFORMES Zangvogels

Palmtapuit . 

De familie Dulidae. De palmtapuit is de enige soort uit deze familie. Deze soort komt slechts voor op Haïti, inclusief het eilandje Gonave en de Dominicaanse Republiek. De palmtapuit is de nationale vogel van de Dominicaanse Republiek. Zijn verenkleed is aan de bovenzijde donker olijfkleurig, de staart heeft dezelfde kleur. De onderzijde is versierd met roomwitte en olijfkleurige strepen. Hij heeft een krachtige, zware snavel. De lichaamslengte bedraagt 18 cm. Deze vogels maken gebruik van grote gemeenschappelijke nesten met compartimenten voor 2 tot 30 paren, die elk een eigen ingang hebben aan de buitenkant. Dit nest van twijgen wordt rond de stam en lagere bladen van een palmboom gevlochten. Het wordt bekleed met zachte reepjes bast en gras. Legsels bestaan meestal uit 2 tot 4 witte, dicht-grijsgevlekte eieren. Buiten het broedseizoen wordt het nest gebruikt als rustplaats. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten en bloemen, die hij in de bomen plukt. Derhalve komt hij bijna nooit op de grond. De vogel is vaak agressief en zeer luidruchtig.
 
 Palmtapuit - Dulus dominicus - Palmchat
Palmtapuit - Dulus dominicus
Dulidae Palmchat Palmtapuit
Dulus dominicus Palmchat Palmtapuit
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com